Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2022 20:08 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1278 Не свързани мисли 218
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2022 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 1278 
Не свързани мисли 218

 image

 

Всяка власт трябва да знае, че градовете й се нуждаят от функционална архитектура, която, не само да служи на обществото, което управлява, но и да ги обогатява естетично, пространствено и хармонично да се слива със средата, в която са ситуирани. Властта е задължена да полага грижи за тях, все едно, се грижи като за малко дете.
*
Можете ли да си спомните – коя структура от общинската власт се занимава с изоставените сгради и с изтощените градски пространства, коя се стреми да ги вкара, отново в ритъма на динамичния градски живот, коя напътства обществото в грижите му за града, къде отиват, загубилите ритъм и неподходящи за новото културно време?

Кой се грижи за излезлите от употреба болни сгради?
Кой е задължен да стопанисва и реконструира старите обществени или промишлени комплекси? Има ли такива структури към властта, които се грижат и стремят да опазят средата, и функционалното богатство на тия сгради или да промени предназначението им … в полза на обществото и града. Има ли такива, които пресметливо и скъпернически да се стремят да продължат живота им, макар и в друга функция, за да не се губи енергията и творческото им съдържание, променяйки всичко, за да се продължи живота им и да не губи обществото, ако се саморазрушат, подпомогнати от малоумието и безхаберието на властта.
Има ли някой, който го боли за града, защото е добър и отговорен стопанин?!
Като че ли, наистина няма.
Няма, нали!
*
Но така се губят богатствата на града, губи паметта ни, губи и обществото, защото ще се принуди да влага още и още нови средства за създаване на нови. 
Защо стоят и индиферентно блеят професионалните организации на архитекти и инженери, а оставят всичко на ненаситната алчност и агресивните пари на посткомунистическите фирми за строителство, които безапелационно промениха и физиономията, и характера на градовете.
Дали биха могли да помогнат на града, пък и на себе си - нали, заради това са се организирали професионалистите, за да помагат на съгражданите си да живеят в по-екологично чиста, функционална, зелена и красива жизнена среда!
*
Предлагам на Столична Община да залеси всички улици, речни корита и брегове, както и градските пространства – там, където е възможно.
Предлагам на градските власти да реконструират всички паркове и реки, да помогнат и на обществените организации, които се борят да залесят околовръстните шосета, устремили се да постигнат десетилетната мечта на поколения архитекти – да свържат града с планините, дори и за да реализират предложението ми „Планина – Град – Планина“, обърнато към четирите световни посоки.
*
Призовавам градските власти да престанат, така безогледно да го крадат, да прочетат предложенията ни и да се хванат да ги разрешат, за да престанем да живеем в тази скучна и мизерна среда, след което – да се ангажират да реализират и проекта „София – Искър“! Трябва, защото в София живее и работи близо половината от останалото население на държавата.
мп

 

 


 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401749
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930