Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2023 19:11 - Храмът Хуака Пукяна в Лима, Перу
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 3183 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 28.03.2023 01:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    В центъра на квартал Мирафлорес, един от престижните и предпочитани от столичани и туристите квартали на град Лима, се намира едно много интересно място - руините Пукляна или Пукяна.

  • image

     

        Те представляват древен храм във формата на пресечена пирамида. Храмът е построен преди около 1500 години от милиони кирпичени тухли. Всъщност той е строен в продължение на столетия и днес се простира на площ от 6 хектара - 60 декара, а в древността е бил още по-голям. 

        Построен е изцяло от кирпичени тухли, от глинеста почва, замесвана с дребни камъни и слама и правен на ръка, без калъпи. Установено е, че изграждането на мястото е започнало около 200-та - 300-та година след нова ера. Това е доста преди времето на прословутите инките, като културата от онова време е наречена култура Лима. На север тя граничи с друга ранна перуанска култура Моче, а на юг с културата Наска. Известните инки всъщност идват по тези места чак в 15 век, стотина години преди да се появят и испанците. 

     

    image

     

        Мястото е интересно поради особения си строеж и впечатляващи размери. Поставянето на кирпичрните тухли наподобява огромна етажерка с книги и затова този вид строеж е наречен "библиотека". Това е правено с антиземетръсна цел, както и оставяните вътрешни кухи пространства. Земетресения, при това много силни, тук по западното крайбрежие на Южна Америка не са рядкост. Храмът е използван и за обществени, но най- вече за религиозни нужди. Огромният вътрешен двор, разкрит при разкопки, вероятно е използван и за различни видове игри. Централната част с форма на пресечена пирамида е изграждана в продължение на триста години - от втори до пети век на нашата ера.

     

    image        
  •  
  •     Разкопки се провеждат от около 40 години, започнати са през 1981 години. Преди това Хуака Пукяна е била просто един огромен кирпичен хълм в центъра на града, с аморфен вид. Оказва се, че има и други запазени подобни хълмове на територията на град Лима, но този е най-големият. Сега разкопките откриват и разкриват много неща за това място, както и за животът на хората от онова време по крайбрежието на река Римак.
  •  
  • image        
  •  
  • Към обекта има много сполучливо приложение - малка ботаническа градина и малка зоологическа градина, с типични растения и животни от историята на Перу. Такива впрочем има и в повечето археологически обекти в страната, които правят тяхното посещение едно живо преживяване.  
  •  
  • image    
       
  •     Царевицата, фасулът, тиквите и другите растения които се виждат, трудно могат да убедят непредубедения посетител, че Америка е родината на тези растения, но така е известно и е световно прието. Впечатляваща всъщност е голямата бяла царевица, каквато в България не се продава и не ни е известна.  
  •  
  • image
             
  •     Има лами,  също и алпака (вид лама), патици и едно малко животно, което се нарича куй, като голямо морско свинче.  
  •  
  • image    
  •  
  •      В Южна Америка има и кучета без козина, сравнително дебели, с черен цвят, много особени. Смята се, че тези кучета без козина са от преди колумбовата епоха, което показва, че на този континент е имало кучета и преди това. Смята се че Северна и Южна Америка са заделени от посока Азия около 30 000 години преди новата ера, като е бил преминат Беринговият проток и са заселени двете Америки.   


  • image

          Има и възстановки, на различни ритуали и жертвопринушения. Жертвоприношенията всъщност са основно на животни, на храни, на ритуално счупени съдове. До човешки жертви се е стигало много рядко, в изключителни случаи, а на много места никога не се е стигало до тях. Интересно е тук честото приношение на множество жаби, което се свързва с ритуал за измолване на дъжд. Западното крайбрежие на Южна Америка е едно от най-безводните места на света.       Към обекта има и малък археологически музей, с малко но важни експонати, открити при разкопките. Това място излъчва спокойствие и тишина, а влиянието му се усеща на много километри наоколо, въпреки засиленият столичен шум и трафик.



Гласувай:
7



1. emelika - Големите царевици не вирят явно тук
26.03.2023 21:03
Сях и от белите и от цветните - впечатляващо огромни сплескани зърна и от тия с форма на зъб. Правят големи стебла, но не доузряват кочаните. Единствено добре при мен се представиха черната царевица, с големина на зърното, колкото тукашните и захарната "Мама супер сладка".
А "Библиотеката" е наистина мистично място!
цитирай
2. andorey - А, голямо браво за експеримента! ...
26.03.2023 21:51
А, голямо браво за експеримента!
Откъде набави семената? Тук имат стотици видове царевица, с това се хвалят, трябва да проверя точно колко...
цитирай
3. emelika - До колкото знам има регистрирани официално 55 сорта царевица
27.03.2023 18:07
Пробите им се съхраняват в банката на Аграрния университет. Една част се отглеждат в крайбрежните райони, други в Андите и Амазонската джунгла, където расте и най-голямото разнообразие на царевиците Пирисинго – много едри с червено-кафяви зърна. Пригласила съм тази година да ги сея. Но дали ще се получи без уникалната черна земя? В Перу си ядат старите сортове, а съвременните използват за фураж. Ако имаш възможност хапни от печената в бананови листа царевица или от варената едра бяла с домашно козе сирене.
При желание си купи семена. Продават ги на дълги найлонови ленти по много различни надписани сортове в лента. От наличните ми 30 сорта, съм посяла половината – трябва да се сеят надалече видовете, че при кръстосано опрашване се изражда сорта и губи вкусовите си качества, което обаче не се отнася за захарните сортове. Всичките с по-дребни семена си родиха и си възпроизведох семена, но гигантските се заинатиха. Сега съм замислила различна агротехника, да видим какво ще излезе. Различните видове цветни соя и нахут, както и захарна метла, киноа, чиа… се развиха нормално, дори благодатно.
Явно още си в Перу. Планираш ли да качваш Мачу Пикчу?
Това, дето ти прилича на морско свинче си е морско свинче – отглеждан като зайците у нас деликатес. Дори има една перуанска картина копие на „Тайната вечеря“ с печено морско свинче на масата. Ама ние си падаме по растителната храна.

цитирай
4. emelika - Току що видях в личния ти сайт,
27.03.2023 18:27
че вече си бил за където попитах.
Освободи натрупаното напрежение по нашенски - тропни едно хорце!
цитирай
5. andorey - Привет, Емелика. Дори и аз, който ...
27.03.2023 20:26
Привет, Емелика. Дори и аз, който съм активен човек ти завиждам на ентусиазма... !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149649
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031