Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2013 16:01 - За религиите и (не)поносимостта
Автор: martiniki Категория: Други   
Прочетен: 7994 Коментари: 17 Гласове:
32

Последна промяна: 11.01.2016 14:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди време бях пуснала публикация за музея на религиите в Стара Загора. Тогава никой не оспорваше този му статут. От известно време се води дело този хубав музей да се премахне. Претенциите са от името на Главното мюфтийство в България. Искат да си върнат собствеността на сградата и да я превърнат в действаща джамия. Недопустима претенция. Още в раннохристиянската епоха на същото място е имало базилика, след това църква и чак след падането на България под турско иго (робство, владичество и всички други силни думи за които се сетите), е изградена въпросната джамия. Джамията е единствената сграда останала цяла (неопожарена) след изпепеляването на Стара Загора от редовната турска войска. Единствено нейното минаре е стърчало над пепелището през не толкова  далечната 1877 година...
Така. При всяко минаване покрай музея на религите се паля, ядосвам се и се възмущавам.  Не разбирам откъде тези  очи, тази явна наглост да се предявяват претенции към сградата от хора, които не владеят добре езика ни, българския език, а се имат още за владелци на земите ни ( в частност сградите, в конкретния случай - джамията.) Принципно аз съм човек, който е против събарянето на паметници - символи на дадена епоха , които са вид памет ( памет-ници) и имат историческо значение. В този случай обаче си мисля, че толерантността, историческата ни етичност и пословичното раболепие
(вероятно втъкано в клетъчната ни памет от онези тъмни робски времена, когато българин е слизал от коня, ако насреща са му са вървели пеши турци) ни прави лоша услуга. То етичност, етичност, но на едно етично магаре ще му счупят гръбнака от яхане. Трябва да се научи внезапно да изтърсва натрапниците и по някой къч в зъбите не е излишен...
Конкретния повод да пиша изобщо по темата е друг.  Всъщност изглежда друг, но е същия. Днес търсих коледни сувенири и попаднах на много интересни свещници в един арабски магазин. Поне на мен ми допаднаха, приличат ми на къщичките, които са нарисувани в книжката с приказки на Андерсен, която имах като дете. Забелязах една странност на тези свещници - червена или черна точка, сложена точно на челата им - първоначално на шега направих такава индийска връзка. Купих два от тях и като се прибрах ги разгледах по-внимателно. Индийска точка...Само в смешното ми въображение. Всъщност се оказа замазанo кръстче. Кръст!

image

image

Ами вбесих се - всичкото ми дълго и старателно възпитавано търпение се изпари и тутакси изтрих червените точки от къщичките. На едната почти изчезна и златното кръстче от търкането и ядът ми се превърна в тъга...Ние хората. Събаряме, опожаряваме, замацваме, заличаваме. Не търпим различие, другост.
Никак не разбирам подобна непоносимост. Не мога да си обясня какъв човек трябва да си, за да седнеш за замазваш всички кръстчета на къщички-свещничета. Не разбирам какъв човек трябва да си, за да имаш претенции към сграда, която вече има своето толерантно предназначение. Какво по-хубаво и обединително от това - музей на религиите? Какъв по-добър начин да засвидетелстваш уважение към всички, минали през земите ти, да покажеш надрелигиозно отношение. Човешко отношение. Защото да си човек за мен винаги ще е повече от това да си християнин, мюсюлманин или евреин и, защото бъдещето принадлежи на хора, които вярват безгранично. Без ограничения, без табута, без сринати храмове и замазани кръстове.



Гласувай:
32



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Прочетох постът Ви за Музея на религиите в Стара Загора
07.12.2013 17:02
и си дадох сметка, че досега не знаех защо е с най- правите улици...
Мисля, че не сте права да обобщавате в стил "Ние хората".
Какво по- голямо доказателство, че ние, българите, не сме като онези хора, които искат да заличават? Ето, след хиляди ужаси в многострадалният град сме сътворили паметник за всички, но някои желаят да бъде само тяхното...
И ще го направят, за съжаление...Пък Вие си вярвайте, че сме еднакви.
цитирай
2. martiniki - Това "ние хората"
07.12.2013 17:18
е изречено /написано с горчивина и съжаление, че волю-неволю принадлежа към "ние хората"
Видно ми се виждаше...
цитирай
3. sestra - За съжаление, без да искам да засягам мюсюлманите,
07.12.2013 20:33
ислямът е религия, която, бидейки най-млада сред останалите, най-бързо се разпространява по света с една и съща скорост от самото си появяване. Примерът, който разказваш е показателен. Християнин такива неща едва ли би правил, не е така фанатично християнството. Съгласна съм с горния коментар, обобщението не е до всички хора просто, а, както вече стана дума. Пак, за жалост, защото те имат благи хора, а странстващите дервиши са безкрайно духовни същества.
цитирай
4. анонимен - Ислямът войнствена религия днес.
07.12.2013 21:21
НЯкога християнството е било такава религия. Но в днешно време ислямът воюва срещу другите религии за насаждане на вярата в "правилиня" Бог. Използва се като политическа доктрина. Но пасаран!
цитирай
5. martiniki - sestra - да, сестричке,
08.12.2013 09:30
жалко за нас, хората.
цитирай
6. martiniki - parasol - войнстващ, радикален...
08.12.2013 09:36
Така е, Слави. Когато християнството е било млада религия и то е налагано със сила...НО нали уж светът върви напред. На мен ми се видя изключително дребнаво това със замазването на кръста на сувенирите, изобщо необяснимо. Значи няма развитие, когато религията е сила. И изобщо това са взаимоизключващи се неща - вяра и налагането и на всяка цена...правилен Бог... Много тъжна работа.
цитирай
7. fascindoo - Tъпи ли сме или не разбираме "правилиня" Бог
08.12.2013 15:54
Един англ. евреин, David Icke в книгата си "Children of the Matrix” пише:
"Голямото „Х” е една голяма лъжа
Християнството е просто един придатък към текстовете и законите, написани от левитите и техните наследници по време на и след „пленничеството” им във Вавилон. И така какво представлява християнството и откъде е дошло? Ако бях християнин, аз бих седнал и бих се привързал здраво. Към Стария Завет е прибавен и „Новия” след създаването на християнството – религия, основана на същите левитски измислици. Всъщност до IV в. Няма „Нов Завет”. Тези четири века са един достатъчно дълъг период, за да бъдат формулирани текстове, за една религия, за която се предполага, че се е появила 300 години по-рано. И кой е нагласил всичко това? Римският император Константин „Велики” след 325 г. Той е бил официалната глава на Римската империя и е бил контролиран от същите тези сили, които по-рано са контролирали Вавилон, когато са били започнати текстовете на Стария Завет. Дали е само съвпадение? Вендил „Индиана” Джоунс, директор на Института за юдео-християнски проучвания в Арлингтън, Тексас, посочва, че „първоначалните християни” са имали само еврейската Тора, първите 5 книги от „Мойсей”, 22 книги от пророците, и Свещените Писания, които включвали Псалмите, Премъдростите, Йов, Песен на песните… плюс 14 книги от Апокрифите. Нищо не се е споменавало за „Иисус”. Те се срещали и са богослужели в синагогите заедно с евреите и не са имали свой собствен „Завет”. Джоунс подчертава, че когато в Новия Завет видим изрази като: „писанията казват…”, „написано е…”, „какво казва закона…”, „така каза Бог…” или „…както казват пророците”, те се отнасят до писания от Стария Завет. Първите „християни” са базирали своята вяра върху текстовете на левитите, така както правят това и днес."
(http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/matrix/matrix11.htm)
И питали ли сме, от що и защо се пръкна мюсюлманството???
А Дейвид Айк е евреин-антиционист!
Погледнете сградата на ЕС в Брюксел - дали не мяса на Вави
цитирай
8. indi - !:))
09.12.2013 01:40
Замазали са кръстчетата?! :)) Смешници! Това се казва проявление на слабост! Всъщност, защо не и друго...- " Християнската вяра обитава нашия магазин и свят, но ние ви предлагаме начин да я откриете сами" :) Като цяло, наистина човечеството е непораснало и растежа все му се опъва... Според мен религията е просто патерица на Вярата и съществуването на Музей на религиите доказва това. Не знаех, че има такъв музей...Чак малко благородно завиждам, че не е в София. :) Дано го има, където и да е!!!
цитирай
9. martiniki - indi - да, Стеф.
09.12.2013 07:34
Не можах да се разсмея този път. Отдавна не съм се ядосвала така. Самото дело, което възбудиха за собствеността на джамията, не можа да ме изкара от кожа, но тези червени и черни точки можаха. Слагането на червена или черна точка принадлежи на едни детски времена. Свят в детската градина:(
цитирай
10. makont - Такъв човек, Доре, същият,
10.12.2013 14:13
който ще ти сложи минусче, ще те обиди, че си жена, значи си по-низше същество, същият, който не приема твоя Бог, много са. Лошите хора, за съжаление, има ги. На мен това най-много ми тежи, тези хора са щастливи, когато направят някой друг нещастен, когато го унизят, оскърбят, и са нещастни, когато другият успява в нещо. Това не е възпитание, липса на морал, просто вече си мисля, че тези хора просто си се раждат такива, лоши. И когато се събере цяла общност, животът започва да нагарча.
цитирай
11. martiniki - Сигурно е така, МАя
10.12.2013 15:29
и нямам шанс да разбера такива хора...чуждо ми е, необяснимо - толкова по-лесно е човек да е добър, освен ако не е болен...Тогава лошавината ми се струва донякъде обяснима, мисля си, че болката прави някои хора лоши, дори зли. Но това е друго.
Няма как всички мюсюлмани да са лоши, както и всички християни да са добри...Разни хора. Всеки със своя истина и вяра, но нека всеки има право на своята истина и вяра. Да не си пречим.
цитирай
12. elidea - Много важно и сериозно е това, за което говориш!
10.12.2013 16:26
За съжаление съдено ни е да живеем в нетолерантен свят! Това, което разчетох си граничи с безумие, с някакво грозно и зло магическо действие. Наистина трябва да си много лош за да си позволиш да скверниш, да заличаваш, да премахваш... И аз мисля като теб, че човешкото отношение не допуска подобни издевателства, но като погледнеш само какво става - от пълния хаос в цялата църковна йерархия /знам и дълбоко вярвам, че има и свестни, почтени и благи свещеници/, до дълбокото скриване и неразбиране, до пълното отсъствие и безпомощност, и...,и... Много е тъжно наистина!Казват, че доброто лесно се познава, а за злото трябва да си подготвен, но то понякога е така замаскирано и изглежда на пръв поглед като една точка, а зад нея чернотата е толкова много, че може да те удави...
И понеже къщичките наистина приличат на онези от приказките на Андерсен, то там е и Малката кибритопродавачка с прекрасните си сияйни видения. Остава да драснем една клечка и да прегърнем светлината, която струи от всичките ни спомени за коледни дни, с радост за тези, които идват. :)
цитирай
13. monaliza121 - Разбирам бунта ти, Доре, но ако п...
10.12.2013 16:35
Разбирам бунта ти, Доре, но ако погледнем малко по-лежерно, в арабски магазин не може да се продава свещник с кръст. Търговия. Замазват и продават.
А за "къча" съм съгласна, дори мисля, че е необходим по-често.
цитирай
14. zvezdichka - Интересно кой ли ги е
10.12.2013 16:56
изработил тези свещички, щом са имали кръст на тях... Май всеки гледа от своята си камбанария и гледа да прокара свои идеологии на чужд гръб. А е редно музея да си остане музей за спомен на поколенията.
Поздрави Доре!
цитирай
15. martiniki - monaliza121 - хм
10.12.2013 17:07
хич да не ги вземат, Тине. Малко ли съвсем неутрални сувенири има? Да, като видно магаре вече знам - с къчове е по-добре.
цитирай
16. martiniki - zvezdichka - виж от този ъгъл
10.12.2013 17:09
не съм погледнала. То кръстчето щеше да е незабележимо и eдва ли бих го отразила, ако не беше така сигнално замазано.
За музея разчитам на здравия разум, колкото и малко да е останал.
цитирай
17. martiniki - elidea - хей, Дея!
11.12.2013 09:31
Как не съм видяла вчера твоето включване...Радвам се на присъствието ти, въпреки темата. Благодаря ти за отношението!
Да, приличат на Андерсенови и прозорчетата им светят, когато запалиш вътре свещичка, а тя гори дълго-дълго.
Поздрави и светли да са празниците, Дея!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martiniki
Категория: Други
Прочетен: 5777637
Постинги: 1125
Коментари: 15470
Гласове: 55656
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031