Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 23:07 - Силата на действието и личната инициатива
Автор: gong Категория: Други   
Прочетен: 4530 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Мъдростта означава да знаеш какво да направиш в даден момент, умението означава да знаеш как да го направиш, а добродетелта е да го направиш. Повечето хора знаят от какво имат нужда, за да живеят щастливо и пълноценно, но за съжаление им липсва самодисциплина и действеност. Успехът в този живот е неразривно свързан с действието. Всички велики хора постигнали забележителни резултати са хора на действието. По време на своето пътуване, те са допуснали много грешки, но никога не са се предали. Защото човек пада повален едва тогава, когато престане да опитва.
Разликата между успелият и не успелият човек е, че успелият прави това, което трябва, макар понякога да е доста тежко и неприятно. Той винаги дава израз на приоритетите си, фокусира се върху важните неща. Това което има значение не бива да зависи от това, което няма. Успелият човек е човек на действието, който не оставя днешната работа за утре и държи на самодисциплината. Защото в живота ние сме най-големия ни опонент. Когато се прибере след тежък ден вместо да седне пред телевизора, той предпочита да свърши нещо полезно и значимо, което ще окаже положително въздействие върху неговия живот или този на най-близките му хора. И тъй като действието е навик, колкото повече позитивни действия извършваме, толкова повече желание ще имаме да ги извършваме.
Докато не успелият човек прави най-лесните и приятни работи. Обръща внимание на дребните и незначителни неща, които не са в състояние да променят в положителна насока живота му. Той проявява пасивност, бяга от отговорност и предпочита някой друг да свърши неговата работа. Но нека не забравяме едно важно правило. Начинът по който прекарваме денят си е показател за това, как ще се развие целия ни живот. Ако се ровим в дребни и незначителни неща, то целият ни живот ще е дребен и незначителен.
Прекалено често прекарваме дните си в очакване пред нас да се разкрият нови, идеални възможности, за да се реализираме.  Така забравяме за пътищата, които се проправят не с чакане, а с непрестанно действие напред. Да мечтаем е прекрасно. Но ако само мислим за велики неща, няма да изградим бизнес, да платим сметките си или да станем такъв човек, какъвто дълбоко в сърцето си знаме, че можем да бъдем.
По думите на Томас Карлайл: “Крайната цел на всеки човек е действието, а не мисълта, пък била тя и най-благородната”. И най-дребното действие е по-добро от най-смелите намерения.
Едва ли съществува по-разрушителен човешки план от отлагането. Да отлагаме за утре това, което е трябвало да бъде направено миналата седмица, означава да пилеем безотговорно живота си. Личната инициатива е единствения лек срещу отлагането. Следователно, за да се превърнем в успели личности, трябва да култивираме в себе си лична инициатива. В този ред на мисли има два типа поведение. При едното – човек сам избира да действа по определен начин, а при второто – защото е принуден да действа.
Изтърканото оправдание на отлагането “нямах време”, вероятно е причинило повече неуспехи и от най-неблагоприятните обстоятелства. Хора, които успяват и сами завоюват своето място в живота, винаги намират време за развитие и непрестанно се движат към целта, която са си избрали.
И не само това, те винаги разполагат и с идея как да го направят и го правят без отлагане. Хората решени да намерят начин, непрекъснато срещат възможности. Слабите чакат възможности, а силните сами си ги създават.
Действието и личната инициатива са решаващ фактор по пътя към успеха. Колкото повече действаме, толкова по-бързо ще постигаме всяка набелязана цел. Идеален момент не съществува. Ако решим да направим нещо голямо, но все пак се чувстваме неподготвени, нека направим първата крачка с вяра, останалото постепенно ще ни се разкрие. Степента на смелост в живота определя бъдещите ни постижения. Нека не забравяме, че съдбата обича смелите, а бързото темпо е наложително за успеха.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gong
Категория: Други
Прочетен: 82988
Постинги: 26
Коментари: 15
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031