Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2008 16:48 - Опит за усмихната приказка за тъжното
Автор: martiniki Категория: Изкуство   
Прочетен: 1825 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 25.11.2008 17:40


        Тъжното е едно особено печално и самотно Нещо. Обикновено живее на тъмно, по сенките и ъглите, но  му се случва да се покаже на светло. Не му се седи само.Никак-никак, не му е...щях да напиша весело, но едва ли тъжното иска да му е весело. Просто му става невъобразимо скучно да си е само на себе си тъжно. Тогава се залепя за някой човек като дъвка и няма отлепяне. Може така да си ходи с човека час, два, ден, седмица...Месец. А  щом даден човек особено му допадне - може да се държи не по-зле от сянка, така упорито тръгва след него, толкова натрапчиво, хем невидимо умее да бъде Тъжното. И тогава въпросният човек става трайно и безкрайно тъжен, върви си, овесил нос, с отпуснати рамене и поглед, забит в паважа, безцелно подритва я бодливка от кестен, я смачкана на топка хартийка...или пък стои си на някоя пейка /стол, кресло, спирка, опашка - рядко, но още се срещат опашки, които не се веят след лисиците или подскачат около личицата на момиченцата/, пътува си съответния човек в рейс, влак или тролей  и както си стои с печално лице понякога тежко, ама покъртващо тежко въздиша, и дори поклаща глава, дотолкова се забравят някои хора, навестени от Тъжното, да клатят унило глава, че понякога на самото него му се завива свят.
Тъжното мрази песничките, никак не обича свирукания, ама изобщо не харесва усмивки, а ако чуе някъде звънлив детски смях направо потъва вдън земя. Защото всички тези неща му причиняват ужасно главоболие, а дори и Тъжното никак не обича да го боли глава. Затова, ако въпросният посетен от Тъжното човек започне изведнъж да си тананика или свирука, то мигом се изпарява и отново се захваща да си е само на себе си тъжно, ако пък наоколо си човекът се заеме да има деца, които цял ден да играят, да разпитват и да се заливат в слънчев смях Тъжното запомня това място  и не се появява там с години. Или дори никога. 
Въпросното място вече е  е със знак "строго забранено" за него. И то не припарва там. Такова е паметливо и изпълнително Тъжното, което живее предимно в тъмното.
По света има всякакви хора. Може да ви се стори странно, но има и хора, които обичат Тъжното. Те сами го канят за сянка и правят всичко възможно то да не си тръгне скоро. Чувстват се добре така наТъжени. Веселите хора им се струват лекомислени и невъзпитани. Гледат ги укорително с тъжните си физиономии и никак не ги разбират. Така или иначе това е добре дошло за Тъжното,  решение  си е - с добре приемащите и  така гостоприемни хора  то не остава за дълго само и, ако случайно напусне някой доброволно, пожелано тъжен човек, каквото си е паметливо, то непременно се връща.






Тагове:   опит,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. compassion - Чудесно наблюдение и прекрасен постинг
26.11.2008 01:44
не, не не съм набедена тъжна, но много тъжни срешам и ме натъжават, затова тъжно въздишам и с тъжните се раделям да дойда при теб може по детски да ме разсмееш.
цитирай
2. martiniki - :)
26.11.2008 09:14
Вчера редактирах тази приказка, смених времето основно и я препубликувах.
И на мен ми се иска хората да са по-усмихнати, да гледат по-позитивно на живота, за да си го обръщат сами, да си го направят такъв, какъвто им харесва - да го предизвикат да им се усмихне в отговор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martiniki
Категория: Други
Прочетен: 5776181
Постинги: 1125
Коментари: 15469
Гласове: 55652
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031