Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2007 19:13 - Антонио Гауди - Omnis ars imitatio naturae - Всяко изкуство е подражание на природата.
Автор: martiniki Категория: Изкуство   
Прочетен: 12032 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 03.12.2007 19:30


За 48 години работа Антонио Гауди imageimage
създал архитектурния облик на един 
от най-красивите световни градове - Барселона, немислим без неговия събор на Светото семейство (la Sagrada Familia), тъй както Париж е немислим без неговата Айфелова кула и Ню Йорк без Статуята на Свободата. Талантът на маестрото е многостранен, само в неговия роден Реус са направени повече от 20 изложби, посветени на творчеството му, където той е представен пред съвременното човечество и като архитект, и като керамик и като дизайнер.Откъдето и да се погледне - все нещо ще бъде пропуснато, неуловено - твърде неблагодарна задача. Твърде многостранен талант.
Съзерцавайки творческото наследство на Гауди неволно се съгласяваме с тезата, че действеността на основоположника на каталонското модерно изкуство в архитектурата с потресаваща сила въплъщава мечтата за обкръжаващия свят като едно цялостно произведение на изкуството. Но това изкуство - доколкото става дума за архитектурата - се явява осмислено до най-малка тънкост съчетание между практичност и красота, функционалност и удобство.И макар че знаменития Le Corbusier назовава каталонеца - "велик строител на новия век",  на главата на последния се струпвали немалко страдания, скептични изявления на неговите събратя, неразбиране - най-малкото. Това се случва с голяма част от постижения на гениалните личности - оценяват ги преди всичко потомците. Да не пропуснем и факта, че когато става дума за изкуство винаги трябва да се взима под внимание неизбежно проявяващите се в дадена област борба между течения, направления, стилове, идеология и личните пристрастия на "големите". В отношението към Гауди липсвало само едно - равнодушие.
Наричали го " поет на камъка", "умопобъркан", "тореадор на архитектурата", "барселонският отшелник"и дори - "архитектурен Данте". Но в една или друга степен всички достигали до извода, че при бъдещото развитие на съвременната архитектура последните опити на Гауди ще придобиват все по-голямо значение и ще бъдат оценени по достойнство.Така и станало. Не само последните, а и първите опити на Гауди станали знаменити явления в световната култура. Почти всички негови постройки и съоръжения са в пределите на центъра на Барселона. Почти всички заемат ключови места, имат впечатляващи размери и са най-разнообразни по своето функционално предназначение. Всички те, отразили илюзиите и фантазиите на своя век, са чудесни образци на устрема към бъдещето.
Като гражданин Антонио Гауди бил син на своето време и отечество, като творец - преодолявал и дори опровергавал тези наложили се методи, в рамките на които, като в покрустово ложе, не се вмествал неговия талант.
По свидетелства на ред изследователи, той се явява виден майстор на Art Nouveau - стил, съзряващ в рамките на еклектиката, но носещ в себе си новите рационални и свободни от канона и често от връзка с конкретното местни традиции и тенденции.Още в ранните свои творби използва параболическите арки, хиперболоиди, спирали, наклонени колони и други - геометрия, която превъзхожда фантазията не само на архитектите, но и на инженерите на 20-ти век.
Бивайки модернист, той в същото време остава свободен от присъствието на този стил на "декадентска изтънченост", маниерност и дори някаква болезненост. Произведенията на Антонио Гауди, отбелязват изследователите на творческия му метод, са напълно реалистични по своето функционално-пространствено, конструктивно-техническо и по своята образност решение. Всичко е точно разчетено.Много от решенията са взаимствани от самата природа - станали обекти на неговото възхищение и съсредоточено изследване още през детските му години. Именно тогава дълбокото съзерцание на тайнствата на природата, на което го приучила майка му, му помагало да забрави и превъзмогне пристъпите на артрит, от който той страдал от рождение.
Много архитектурни обекти в Барселона, включително домът на Батло - La Casa Batllo, в квартала на раздорите, домът Мила - La Casa Mila, по-известен като домът Педрера - педрера - каменоломна, паркът Гуел el Parque Guell, знаменитета криволинейна зала на стоте колони, домът-музей на самият Гауди, женския манастир"Света Тереза" - Convento Teresiano, домът Калвет - la Casa Calvet и други, белязани с гениалност произведения на великия зидар.
В голяма част съвременни оценки на наследството, оставено от Гауди има повече емоция, отколкото строг научен анализ. Харакерно в тази връзка е изказването на Йозеф Видеман "Неговите здания /б.м. на Гауди /- благоухаещи оазиси сред купища постройки с целево предназначение, те са скъпоценни камъни, инструктирани в еднообразието и сивотата, мелодично пулсиращи структури в неживо обкръжение". Може би прекомерни и високопарни думи, но Антонио Гауди си остава един от най-загадъчните хора, живели на нашата земя.
За неговото творчество в пълна мяра важи латинската фраза "Omnis ars imitatio naturae" - Всяко изкуство е подражание на природата.

Животът на Антонио Гуади бил прекъснат от нелепа трагедия - на 7 юни 1926 година той е прегазен от трамвай.

(c) Николай МИНИН, кандидат филологических наук,
Наталья БОРОНИНА  

превод мой

image image

image

image

image

image

image  image



image

image




Гласувай:
0



1. mattea - Мда :)
04.12.2007 09:29
Уникален тип. Учителят ни по история на архитектурата разказваше, че Гауди искал да скицира една от околните църкви. Но бил твърде близо да трамвайната линия...
Спял на обектите си и между камъните. Всички конструкции тествал на макети. Изключително религиозен...

Уникален :).
цитирай
2. martiniki - :)
04.12.2007 09:53
и аз съм учила малко история на архитектурата, в ТС, архитектурна паралелка, но съвсем бегло, просто в едно изречение може би е споменат Гауди, открих го преди месеци, стори ми се близък, аз така и не продължих с архитектура в буквалния смисъл на думата, но винаги съм гледала на стиховете си като на къщички от думи - разнообразни и смесени стилоформи, както са постройките при Гауди
цитирай
3. x2man - еха
04.12.2007 10:06
сега като ми се отвори парашута да отида в Барселона вече ще съм подготвен:)
цитирай
4. nadagr - Великолепно
04.12.2007 10:15
изкуство!
цитирай
5. martiniki - :)) Ицо
04.12.2007 10:17
Дай Боже всекиму такава среща!
цитирай
6. martiniki - :) Нада
04.12.2007 10:18
За уважение и почит е този невероятен талант.
цитирай
7. rumyrayk - гениален е Гауди,
04.12.2007 21:16
така си е - няма две мнения по въпроса! Много готин постинг, Мартичка, ако беше свирнала, щях да те затрупам със снимки (в нета забелязах, че рядко се намират такива на покрива на Ла Педрера, примерно, а то е нещо уникално!)

поздрави, и до пак )
цитирай
8. martiniki - Руми!
05.12.2007 17:11
Не се обадих за снимки, да не те занимавам,но ми е интересно и прати ми пък уникалните кадри!

marrta@abv.bg

:D
цитирай
9. rumyrayk - Мартич,
06.12.2007 15:28
готова си - пратих ти малко снимчици.
Успя ли да си намериш Коледните звънчета, или да прескоча тия дни до пощата? :)

Целувки и лек ден
цитирай
10. martiniki - :)писах ти
06.12.2007 16:34
Да ти пълен празникът, Руми!
цитирай
11. martiniki - попаднах на страхотен албум,
09.05.2008 22:16
в две части, за Гауди

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=75642

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=92180&view=3

!
цитирай
12. stasja - супер!!!
26.10.2008 14:00
сега остава да отида и на място да ги видя тези красоти! там още не съм стъпвала
благодаря ти, прекраснице :)
цитирай
13. martiniki - Да отидеш,
28.03.2009 20:43
Стасита! И да разкажеш (покажеш)!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martiniki
Категория: Други
Прочетен: 5809681
Постинги: 1127
Коментари: 15482
Гласове: 55728
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930