Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2017 08:48 - Не вбесявайте жените, за да не грабнат оръжието!
Автор: photonik Категория: История   
Прочетен: 5542 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Мястото на жената е в кухнята” е твърдение, характерно за масовия българин, но и за по-голямата част от мъжете. Когато настанат смутни времена или започнат военни действия, мъжете са тези, които тръгват с оръжие в ръка да се бият. За жените в най-добрия случай е отредена ролята на санитарки и готвачки. Има случаи обаче, когато слабият пол взема инициативата в свои ръце. И остава в историята!

 Ханджийката с бухалката

imageВ мюзикъла „Човекът от Ла Манча” Дон Кихот се влюбва в Алдонса – прислужница и проститутка в един крайпътен хан. Не само в Ла Манча, но и в цяла Испания, огромна популярност придобива една друга нейна „колежка” – Хуана Галан. Тя е едва на двадесет години, когато на 2 май 1808 г. в Мадрид започва въстанието на испанците срещу войските на Наполеон Бонапарт. В селцето Валдепеняс, където се намира ханът на Хуана, повечето мъже са отишли да се сражават с окупаторите и френската кавалерия може безпрепятствено да навлезе в селото, където да се „позабавляват” посвоему. Но не така мисли храбрата ханджийка, която организира жените за съпротива. От прозорците те изливат ведра с вряла вода, а по улиците разплискват горещ зехтин. Конете се хлъзгат, бягат в различни посоки и ездачите започват да се търкалят по камъните. И когато си мислят, че по-лошо не може да бъде, те се атакувани от Хуана и жените. Самата тя е въоръжена със здрава цепеница, оформена като бухалка, с която налага по главите падналите кавалеристи. Според други източници вместо бухалка е била въоръжена с първото попаднало й под ръка – тежък чугунен тиган. Изненаданите французи са принудени да се изтеглят по най-бързия начин.

imageЕ, злите езици твърдят, че Хуана не е била ханджийка или дъщеря на ханджия, а слугиня и проститутка към хана, която не се е ползвала с добро име сред почтените жени. А испанците по-късно, досущ като Дон Кихот, я опоетизират и смекчават „неудобните” детайли от живота й. Независимо каква е истината, безспорен факт е, че бягството на французите от Валдепеняс води до бързото им изтегляне от Ла Манча и отслабването на армията им, която през юли същата година е победена от испанците в битката при Балиен. За жалост Хуана не дочаква да види страната си освободена от нашествениците – умира при раждането на второто си дете на 24 декември 1812 г. – денят, в който Наполеоновите войски напускат окончателно Ла Манча по силата на сключения мирен договор. Днес във Валдепеняс, като спомен за онова бунтовно време и храбри жени, се извисява статуя на Хуана с бухалка в ръка.
image

 

Комитките от Лера

imageЛера е малко селце в Македония близо до град Битоля. През 1902 г. в него живеят около 500 човека, от които 180 българи. По това време там се подвизава страховитият турчин Реджеп Салиев, известен като Джелеп Реджо,  ползващ се с пълното доверие на османската власт и абсолютен господар в региона. Подобно на днешните мутри той се движи навсякъде с банда въоръжени до зъби главорези. Заради многото си зулуми има издадена присъда от ВМОРО, не не страховитите комити го ликвидират, а две крехки 17-годишни девойчета.

imageЗаради Реджеп, известен с похотливостта си, българките не смеят да излизат от къщите си дори и за вода. А той е хвърлил око на едно местно девойче – Сребра, която иска да направи своя ханъма. Тъй като родителите й не я дават, той обръща дебелия край и неговите хора пребиват баща й. Заради заплахите Сребра набързо е омъжена за Апостол Ушлинов, но това не променя намеренията на турчина. Апостол също е смазан от бой и принуждаван да даде клетва, че се отказва от жена си. И за да стане още по-лошо, у тях живее и Донка - съпругата на братовчед му Ставре, който е заминал на гурбет. Мераците на Реджеп вече са не само към Сребра, но и към нейната етърва. Положението става нетърпимо и тримата решават да премахнат насилника, като разработват детайлен план. Апостол обявява, че е напъдил жена си, а майка й кани Реждеп у тях, където ще го чакат и Сребра, и Донка, готови да му станат ханъми. Когато отива там, те ловко приспиват бдителността му и го обезоръжават. Внезапно зад гърба му изскача Апостол с приготвена примка и му я мята на врата. Реджеп обаче е як като бик и бързо би се справил с него, ако двете етърви не се намесват решително  - Сребра с предварително подготвена бухалка за пране му строшава коленете, а Донка с тесла му посича ръцете. Тялото на мъртвия насилник бързо е нарязано на части, събрано в чувал и погребано в предварително подготвен гроб в християнските гробища. Властите обаче подозират какво се е случило и тримата са принудени да бягат в планината и се присъединяват към четата на ВМOРО. С нея те вземат участие в Илинденско-Преображенското въстание, като споделят всички трудности и опасности наравно с мъжете.
imageСлед разгрома на въстанието преминават границата и се заселват във Варна, където Донка най-сетне отново се събира със съпруга си. Тук за Сребра битките приключват, но не и за Донка. Заедно със съпруга си се записват доброволци, когато избухва Балканската война. Отново Донка служи наравно с мъжете и участва в трите войни, водени за освобождението на родната й Македония. Произведена е в младши подофицер и е първата, и единствена, жена пълен кавалер на ордена „За храброст”. Последния си бой води на 29 септември 1918 г. Представена е и за офицерско звание, но краят на войната произвеждането й. До края на дните си през 1937 г. Донка живее във Варна, където освен за своите деца се грижи и за сираците, останали след войните. През 1942 г. умира и Сребра.

 

Замлъкналата певица

imageНякога Хатун Хайдер е пеела. Свирела е на своя тамбур и е изпълнявала кюрдски народни песни под името Зате Шингали. В една от любимите й тя уговаря малката птичка да не прави гнездо на дървото, защото там е опасно – може да го унищожат по всяко време. Днес тя вече не пее, защото подобно на птичката и нейното гнездо е разрушено.
image През август 2014 г. бойците от Ислямска държава атакуват и завземат Синждар – ключовия град на иракските кюрди – язиди. Екзекутират над 5000 мъже и момчета, а жените отвеждат, за да бъдат използвани като сексуални робини. Повечето роднини на Хатун са избити или отвлечени, но тя успява да оцелее и избяга. Заедно с много други бежанци се укрива в планината Синджар в продължение на дни. „Пред очите ми загиваха хора. Бях свидетел как ислямистите убиват мъжете и отвличат жените. Виждах как по пътя в планината майки захвърлят малките си деца, за да умрат, но да не попаднат в ръцете на ислямистити”, спомня си тя по-късно. И взема решение повече да не пее, докато не види своя край отново свободен. След като получава благословията от религиозния си водач, тя се обръща към кюрдските бойци – пешмерга, да й помогнат с оръжие и припаси, за да създаде въоръжен отряд за съпротива. Така се появява „Бригадата на Слънцето” – формирование, съставено изцяло от млади жени язиди. По-голямата част от тях никога не са държали оръжие в ръка и нямат никакъв боен опит. Много от тях са избягали от ислямистки плен, където са били използвани като сексуални робини. Желанието им за мъст е огромно и те успяват да преодолеят всички несгоди на армейския живот. Частта на Хатун вече наброява 200 жени на възраст между 17 и 30 години и всява истински ужас в бойците на Ислямска държава – за тях да те убие жена, означава да не отидеш в Рая. Затова и „момичетата на Слънцето” влизат в бой с песни и радостни викове – това предизвиква много повече паника сред противника, отколкото изстрелите на калашниците им. Борбата на язидите не е приключила и днес Хатун е все още командир на язидската женска бригада. Ако видите в youtube нов клип с нейни песни – значи те са се завърнали по освободените си родни места и Шингали отново прави това, което обича най-много – да пее.

 image

Снимки:
1. Хуана Галан

2. Битката във Валдепеняс – картина от неизвестен художник

3. Паметникът на Хуана Галан

4. Сребра Апостолова и Донка Ушлинова като четнички на ВМРО

5. Донка Ушлинова със съпруга си Ставре (вдясно) през Първата световна война.

6. Апостол и Сребра Ушлинови с трите си деца във Варна.

7. Кюрдската певица Зате Шингали (Хатун Хайдер) в годините преди Ислямска държава

8. Хатун с част от нейните „момичета на Слънцето”

9. Хайдер е командир на бригадата и в наши дни

 Публикувано във в. СЕГА, септември 2017 г.

 




Гласувай:
5



1. germantiger - +
01.12.2017 16:35
Хуана е провокираща поне за мен, за другите не знаех и блг за инфото!

Ето и няколко жени в бой и от мен в постинги:

МЕРИ РИЙД И ЕНН БОННИ

http://germantiger.blog/history/2014/12/06/jena-i-voina-2.1320171

ЛУИЗЕ КЕССЕНИХ

http://germantiger.blog/history/2015/03/31/jenata-kavalerist-germanskata-janna-d-ark.1350438

ЖЕНА И ВОЙНА В ДРЕВНОСТТА

http://germantiger.blog/history/2014/09/01/jena-i-voina-1.1293490

ХАННА ДЪНСТЪН И ДЖОАН АШЕ в началото на постинга

http://germantiger.blog/history/2015/11/08/berserker-boeca-na-severa.1405425
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401768
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031