Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2019 20:45 - Малката русалка
Автор: martiniki Категория: Други   
Прочетен: 1462 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 05.05.2019 20:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Една от най-тъжните, прекрасно-тъжна приказка, които съм чела. Невъзможна любов, невъзможно заедно...Андерсен е ненадминат познавач и разказвач на неосъществимата любов...на копнежа,  на чистата религия на любовта. Любовта, която просто е. Безусловна, неукорима, невъплътима


...Още веднъж русалката погледна с угаснали очи княза, сетне се хвърли от кораба в морето и мигом почувствува как тялото й се разтапя на пяна.

Ето слънцето изгря над морето. Топлите му лъчи огряха студената мека пяна и малката морска русалка не усещаше смъртта. Тя видя ясното слънчице и над главата й се понесоха стотици чудни, прозрачни същества. През тях тя можеше да различава белите платна на кораба и червеникавите облаци по небето. Гласовете им бяха тъй сладки и нежни, че ничие човешко ухо не можеше да ги чуе — също тъй, както ничие човешко око не можеше да види вълшебните същества. Те летяха без криле из въздуха — само с лекостта си. Сега русалката забеляза, че и тя има също такова тяло като тях и че все повече и повече се отделя от морската пяна.

— Къде ли съм попаднала? — запита тя. Гласът й прозвуча тъй неуловимо и нежно, както гласовете на чудните същества и тия гласове никаква земна музика не можеше да повтори.

— При дъщерите на въздуха — отвърнаха съществата. — Русалките нямат човешка душа и могат да я спечелят само с човешка любов. Техният вечен живот е във властта на друг. Дъщерите на въздуха също нямат човешка душа, но те могат да я заслужат с добри дела. Ние летим в топлите страни, където задушният, зноен въздух убива хората, и носим там благодатна прохлада. Ние пръскаме из въздуха уханието на цветята и даваме на хората утеха и изцеление. Ако в продължение на триста години ние вършим добри дела, тогава ще бъдем надарени с безсмъртна душа. Ти, малка, клета русалко, се стремеше към същото. Ти страда и търпя, възнесе се в царството на въздушните духове и след триста години можеш сама, с добри дела, да придобиеш безсмъртна душа.

Малката русалка дигна светналия си поглед към слънцето и за пръв път очите й се наляха със сълзи.

В това време на кораба настана отново оживление. Русалката видя как князът и хубавата му жена я търсят навсякъде. Те гледаха тъжно пяната, която бягаше по вълните, сякаш знаеха, че русалката се е хвърлила в морето. И тогава русалката невидимо целуна челото на хубавицата, усмихна се на княза и заедно с останалите дъщери на въздуха се издигна към розовите облаци, които плуваха по небето.

— След триста години тъй ще се възнесем в царството небесно!

— А може и по-рано! — прошепна една от дъщерите на въздуха. — Невидими ще долетим в къщите на хората, където има деца, и ако намерим някое дете, което радва родителите си и е достойно за тяхната обич, ще се усмихнем и тристагодишното ниблуждение ще се намали с една година. Ако пък срещнем лошо, непослушно дете, тогава ще заплачем от мъка и всяка сълза ще добави по един ден към дългия срок на нашето изпитание.


image




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Андерсен е ненатминат, но много ...
08.05.2019 17:03
Андерсен е ненатминат, но много тъжен. И въпреки, че в детството ми неговите книги стояха символично в най-често четения куп, винаги ми е било трудно след четенето им. Особена тъга, дори бих казала без надежда.
цитирай
2. martiniki - syrmaepon - с годините все по ме впечатлява, Сирме...
09.05.2019 14:42
не са точно за деца, а за съхранили детето в себе си...както и "Малкия принц". Чета ги периодично и всеки път това е друга история, откривам нещо за първи път, впечатлявам се и не ми омръзват. Те са изградили собствени светове, които са споделили с нас - книги за търсачите и откривателите)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martiniki
Категория: Други
Прочетен: 5811257
Постинги: 1127
Коментари: 15482
Гласове: 55731
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930