Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2017 09:00 - Принцесата и кралството на чистите зъби
Автор: martiniki Категория: Други   
Прочетен: 3495 Коментари: 10 Гласове:
11

Последна промяна: 08.02.2017 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Живеел в едно царство - господарство един съвсем приличен принц, който си имал татко и майка - съответно крал и кралица и съвсем редовен замък, с причислен към дворцовата стража змей. Змеят бил доста остарял, но все още всичките му зъби били по местата си. Миели големите им остри канари всеки ден. Към него даже имало причислен специален "Отговорник за чисто измитите зъби на змея".
Този човек всяка сутрин се запътвал с една кофа паста за зъби в едната ръка  - пастата задължително с тетра, в краен случай - с прополис, и с една огромна четка, колкото средно висока топола -  толкова тежка била, че я теглел  на специална платформа на колелца, към хангара в който живеел вече споменатия змей Бляскозъб. Работата да миеш зъбите на змея била опасна, сложна и не по силите на всеки. Въпросните отговорници в това кралство се пенсионирали най-рано и пенсиите им били като на полковници от войската.
Въобще в  кралството се грижели изключително за устната си хигиена - всички, без изключение от най-дребния помощник в кухнята до стария крал. Най-добре вървял оборотът на дрогериите и те процъфтявали - от там всеки ден се купували камари копринени конци и кашони всякакви видове паста за зъби.
Само една подробност смущавала принцът, а с него се вълнували кралят и кралицата - било му дошло време за женене, а така и не се завъртала натам подходяща принцеса. Няколко принцеси били поканили на таен оглед с цел избиране на подходяща невеста , но всички до една забравяли да си измият зъбите след вечеря и принцът бил потресен от немарливостта им. В никакъв случай не би понесъл живот с жена, която пропуска миене на зъби. "Какво възпитание би дала тя на бъдещите ни царствени деца?" - питал се принцът.
Една вечер на портите на замъка се почукало. Било много мокро, дъждовно, святкало се и гърмяло така, че и змеят се бил скрил в най-отдалечения ъгъл на своя хангар. Отворил лично принцът и видял едно треперещо и мокро същество, което явно било от женски пол - принцът отсъдил това по мократа рокля и дългата, полепнала по главата и раменете, коса. На всичкото отгоре това мокро до кости създание имало коронка на главата, съвсем принцеска коронка. И както се оказало в крайна сметка, след като приели неканената гостенка, подсушили я, преоблекли и настанили до камината с чаша чай от мащерка в ръцете, тя наистина била една изгубила се принцеса. След всички процедури по подсушаване, пременяване, сгряване и като престанала да трепери като трепетлика, станало ясно, че тя дори е една много красива и нежна принцеса. И съвсем не нахална и капризна. Само докато дошъл часът за миене на зъби обаче. Защото тогава се оказало, че в двореца няма и една паста за зъби, всичките били свършили, а дрогериите - отдавна затворени. Принцът, кралят и кралицата били готови да се примирят и да направят един компромис. На сутринта щели да пратят един прислужник да купи паста. Не и неочакваната принцеска!  Тя така се разфучала! Запротестирала, затропала с крака, заявила, че в никакъв случай не би си легнала, ако не си е измила зъбите и предпочита да прекара нощта в стола до камината. Почти се разплакала от обида и безсилие и тогава кралицата майка се сетила, че има в една кутийка от миналото лято малко прах за зъби. Преровила си тоалетката, намерила праха и го подала със светнал поглед на принцесата. Защото тя вече знаела, че е намерила подходящата снаха. Принцът стоял като омагьосан, гледал със зяпнала уста този красив принцески бунт ....Не бил виждал по-неустоимо нещо - принцеса, която плаче за паста за зъби и отказва да си легне без да си е мила зъбите! Какъв сладък сюрприз! Какъв късмет! Бавно дошъл на себе си, успокоил принцесата - показал и кутийката с прах и я помолил  да му позволи да я придружи до банята и да присъства, докато тя си измие зъбите. След като се уверил с очите си, че тя предпочита да използва отвратителния розовикав зъбен прах вместо да си легне с неизмити зъби, сърцето му било спечелено завинаги.
Поискал ръката и. Получил я веднага и още в банята се заклели във вярност над четките си за зъби - междувременно и той бил измил своите с последните остатъци прах от кутийката, след което си разменили чиста, бляскава целувка.
На другия ден над царството заехтели сватбените камбани.

Резервен вариант за развитие на действието : 

Наистина била свършила пастата за зъби в двореца, а кралицата майка се сещала, че последната кутийка с прах за зъби била изхвърлила през балкона, за да замери една размяукала се котка в градината. Видели се в чудо, кършели пръсти и се питали как изобщо ще си легнат и дали това няма да е най-дългата, тягостна и мъчителна нощ в живота им. Тогава принцесата извадила едно пакетче дъвки "О брит" и почерпила цялата фамилия. Не пропуснала да спомене, че никога не се губи без предвидливо да се е запасила с поне едно такова пакетче. След което, сещате се - финалът е същия. Сватбен.
;)



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. inel379 - Страхотна приказка!:)
02.02.2017 10:25
Да се смееш ли, да плачеш ли, да се радваш ли...
Май тъй вървят с годините нещата,
а кът е пастата...
че всичката изкупуват я само от палата...:)
Оставам с надежда и вяра голяма,
че ще се почисти тази "зъбна яма"!
Как да не харесаш малката дъждовна принцеса!:)
Усмихнат поздрав за теб, Марта!:)
цитирай
2. mrazekoff - Може да
02.02.2017 10:45
предложиш тази приказка на някой производител на паста за зъби. Те ще си вкарат персонажите за един клип и ще си рекламират пастите за зъби, а ние ще изтърпим още една реклама, защото .... Какво друго ни остава?
цитирай
3. venercheto - хахаха,
02.02.2017 13:49
много забавна приказка! усмихна ме :)
цитирай
4. martiniki - inel379 - привет! :))
02.02.2017 14:05
радвам се, че ти е допаднала...много отдавна съм я писала, беше замислена като антиприказка по " Принцесата и граховото зърно" и в работен вариант я бях нарекла - "принцесата и праховото зъбно". Днес довърших една друга приказка, която ме чакаше от десет години и изрових тази да я редактирам.
цитирай
5. martiniki - mrazekoff - привет:)
02.02.2017 14:09
Посъветваха ме да го сторя още преди 12 години, когато за пръв път я бях публикувала, съвсем сурова в един сайт,но не съм по тези работи. От писане не съм спечелила пари, освен няколко награди. Пренебрежимо малка сума, недостатъчна за оцеляване и за месец време.
цитирай
6. martiniki - venercheto - привеет, радвам се на усмивката ти:))
02.02.2017 14:50
забавлявам се, докато ги пиша, но все по рядко си създавам това удоволствие...трудничко е да се съсредоточиш, все нещо изниква, нещо не търпи отлагане, някой иска нещо...и приказките си чакат
цитирай
7. donchevav - Много сладкодумно разказана пр...
02.02.2017 14:55
Много сладкодумно разказана приказка, много ми хареса! Но ме и натъжи - те тези короновани особи освен да си мият зъбите, нещо друго реално правят ли? :)))
Сатирична приказка ще да е това, като оная за новите дрехи на царя. Прегръдка, Марти!
цитирай
8. elineli - Приятно
02.02.2017 19:19
свежичко ментоловко ми стана след приказката ти, Небесност :)
цитирай
9. martiniki - donchevav - :)
05.02.2017 09:02
Привет, Вени! Не съм имала нещо предвид, само направих една импровизация по "Принцесата и граховото зърно" имам и по Пепеляшка, и по "Червената шапчица" - антиприказки ги нарекох, по "Спящата красавица" имам една задявка - "Спящата краставица" .ВИдяла си сатира, което ме възгордява)
цитирай
10. martiniki - elineli - здравей, НебЕли")
05.02.2017 09:04
Свежо да ти е и усмихнато през тази година!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martiniki
Категория: Други
Прочетен: 5776395
Постинги: 1125
Коментари: 15469
Гласове: 55653
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031