Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2016 18:07 - Пролетта, която връхлетя
Автор: martiniki Категория: Други   
Прочетен: 4202 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 05.04.2016 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Като всеки път, не че нещо ново. Стихия е тя, март...Зелена и всичко по пътя си преобръща, разгръща, прегръща, връща в живота, превръща в живот...Целият март беше един такъв аха-аха да се стопли, аха-аха да се раззелени...Цъфтеше на прибежки, валеше и слънце грееше. Духаха разни студени и топли ветрове и сега, съвсем на края, съвсем-съвсем на границата с април се изсипа цялата тази пролет с всичкото това изобилно слънце, което днес от седем събирам, нося със себе си, мъкна вече следобедно, обратно на бедно:) и от което главата ми кръжи...Затваряли ли сте очи срещу слънцето? Неописуеми цветни картини изникват, с мехурчета и плаващи точици...абе зависима съм от край време от него. Една езичница дълбоко в мен рие с крак в слънчевата жарава и посипва косите си с лъчи :) Много ми е дошло днес, видно е. А тревите изобилстват от всякакви буболази и паячета, буболеци и калинки, мравки и всякакви други дребни лази (не обичам думата насекоми, а инсекти съвсем не им отива). Калинките са невероятни треволази - най-приказните, които са ми под око напоследък :)

image

Пълно е зеленото с червените калинки.

image

image

Тези ми харесват много повече от така наречените божи кравички, които също са червени, но далеч не толкова приказни. Може би това са някакви градски калинки, обикалят по камъните и градинките в града, не съм ги срещала сред дивата природа.


image

слънце като черешов цвят...отново цъфтят черешите

image

малко мартенско градско зелено - ама е лъскава тревата...снимката е от 20-и март

image

прасковката е цъфнала в импровизирана градинка покрай канала, опитах да я снимам без коли наоколо, но е неизбежно...положителното е, че още има хора, които се борят, не заради, а въпреки и блоковете понякога имат красиви градинки, благодарение на въпрекистите


image

слънцето от вчера - юмрук в стомаха ми всяка сутрин, дъхът ми спира - никога не мога да го покажа такова, каквото ме удря...снимките са като думите - слабички са снимките

image

Е„ този охлюв не е мой! Взех го от една Мария, не помня точно как е името на фотографката, но капчицата вода на черупката му преди да се е търкулнала ме порази и тези на двете рогца - възможно ли е това? така да се улови мигът преди да се е търкулил в тревата :))

image

това е къщата, вдъхновена от Гауди - не пропускам да и се порадвам като слизам към автогарата - още пустее, някак пролетно вече :)

image

тази къщичка снимах заради свода на цъфналите дръвчета над стълбите, не знам дали е къщата на Чочоолу, приятелката ми го подхвърли...разправяли са ми за подвизите на местното соцвеличие, съпругът ми го сравнява с Нерезанов от небезизвестния филм


Слънцето, слънцето - то да е живо! Живот дава и всичко е благодарение на него. Да си кажа пак, отново, за кой ли път - път на пролетта! ;)  Да живее светлината! 

image

Изгревът от днес, последния ден на март...Цял ден небето бе разкошно нарисувано, с най-тънките и опитни четки на вятъра, облаците бяха разресани, разчепкани, разнесени фино по синьото платно и аз само съжалявах, че съм оставила всички снимачки у дома, но пък толкова зяпах в небето днес, че още са облаци фини и бели, половинка прозрачна луна и безпощадно слънце в очите ми запечатани:)

...

04.04. 

Пролетта усяда. Тревата се е вдигнала до коляно, лападът е изкласил, в двора направо не се влиза от треволяци и цветният им килим е невъобразим. Четири лалета този път. Великолепни. Нарцисите - прецъфтели. Гугутки, които гукат, надуват гушки, прехвърчат насам-натам -просто не се спират. Щъркели! ГНездящи, попътни, прелитащи. Косери. Яйчица в гнезденце! Глухарчета от всички поколения. Сойка. Много интересно подсвирква. Калинчици, разсипани навсякъде из тревата. Мъхнати тежки земни пчели. Като бръждящи брошки от кадифе. Лози, които са провесили пръчки до земята и капят след ножицата. Котенца - две приходящи и много трогателни сред глухарчетата. Цялата идилия наруши само един транспортен самолет, който летеше ниско и ми се видя съвсем не на място...развали ми цялостното пролетно усещане - капката катран в меда...преместват се от Турция към Безмер.


image

image

image

image

image

image

image

imageкотето ни откри и остана, докато бяхме там, много миличко коте, не си пуска ноктенцата като тепа с кадифените си лапки - направих му клипче

image



Гласувай:
15



1. shining - В един сайт, който наскоро ми поп...
31.03.2016 23:13
В един сайт,който наскоро ми попадна,чрез публикация във Фейса видях ето това:

"Какво работиш? Колко получаваш? Къде ходиш на почивка? Каква е колата ти и кога си я сменял за последен път? Това е всичко от което се интересуват другите. Е, плюс може би "Кое е любимото ти ястие?" и "Имаш ли семейство?"...

Дори, ако аз подробно и добросъвестно отговоря на всички тези въпроси, какво ще научите за мен? И на никого няма да му дойде наум да попита какво чувствам, когато гледам в лятната вечер две проблясващи в мрака светулки. Или когато слушам шумоленето на вятъра в опадалите листа на мъгливото есенно утро...

Maцуо Монро "

Е,мисля,че ще ме разбереш,какво да ти казвам повече. :)
Поздрави!Приятно ми беше!
цитирай
2. donchevav - Слънцето, слънцето - то да е жи...
01.04.2016 00:13

Слънцето, слънцето - то да е живо!
Чета, гледам - и не знам в кое повече да се прехласна. Благодаря ти, Марти! Честит Първи април!
цитирай
3. martiniki - shining - :) знам за какво говориш
01.04.2016 09:02
Никога не съм разбирала човешкия интерес и преклонение към материалното и външното. Мен не ме интересува кой до какво се е добил в този живот (в материално изражение) - това е толкова нетрайно и празно. Нищо незначещо. Струва ми се хората биха се прекланяли (и се прекланят) на чучела, стига те да са добре и модерно облечени и изглеждащи. Тъжно е това, че се изразява отношение към дрехата, не към човека под нея. Постоянно ми се случва. Имам си "паралелни" животи - градски и кърски, и съответно обличането ми е съобразно местопребиваването през деня - е, няма такава разлика в отношението към скъпите ми палта и наметки и обикновените ми якета и сафарита...Това ме прави лек циник и скептик относно хората, вероятно и затова все повече се привързвам и държа на природата, за нея:)
цитирай
4. syrmaepon - В такива уловени мигове наистина ...
01.04.2016 11:26
В такива уловени мигове наистина разбираш защо древните обожествяват Слънцето - защото то и Водата дават живот и са създатели на цялата тази красота!
цитирай
5. martiniki - donchevav - слънцето!
01.04.2016 11:37
Много е силно сега. Няма къде да се скрие човек :) Честит април! Цветен, слънчев и успешен!
цитирай
6. martiniki - syrmaepon - божество си е
01.04.2016 11:45
от край време съм поклоница :) Вероятно вече древна :)))
цитирай
7. paciencia - Привет, Марти!
02.04.2016 09:22
Чудно е! И любимите ми калинки, и изгревът омагьосал небето, и охклювчето, и всичко, което си уловила от отиващия си март! Репортажът е чудесен, уникална си в боравенето с думичките, много, много е хубаво при теб:) Много ме заинтригува с къщата вдъхновена от Гауди.
Хубави пролетни дни, Марти:)
цитирай
8. martiniki - paciencia - привет, Пас!
02.04.2016 23:41
Радвам се, благодаря ти! Прекрасна пролет ти желая! Добри априлски дни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martiniki
Категория: Други
Прочетен: 5777968
Постинги: 1125
Коментари: 15470
Гласове: 55656
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031