Постинг
11.03.2012 15:15 -
Хвалбата, халвата, хавата с бозата
Автор: martiniki
Категория: Други
Прочетен: 4566 Коментари: 21 Гласове:
Последна промяна: 05.04.2012 09:45
Прочетен: 4566 Коментари: 21 Гласове:
33
Последна промяна: 05.04.2012 09:45
или когато халваджията и бозаджията са сам за себе си - самохвалебствено
Избягвам бозата. Не ми харесва вкуса и, не е това, което трябва да бъде. Не помня откога не съм опитвала истински хубава боза - сладко-кисела, резлива, плътна и свежа. Убедена съм, че тази, която се продава по магазините не е приготвена с просо и захар - правят я с пшенично брашно и подсладител. Бозата менте се лее изобилно навсякъде...
продължение
А тук открих материал за боза, която е с претенции за автентичност
с гореща молба, ако някой е пробвал да направи боза в домашни условия да сподели:)
ПОТЕГНИ ТИ ЮЗДИТЕ НА МОЯ ЖИВОТ...
САЩ СА РАЗПАЛИЛИ 201 ОТ 248-ТЕ ВОЕННИ КО...
Имам повод за празнуване, елате да ви ра...
САЩ СА РАЗПАЛИЛИ 201 ОТ 248-ТЕ ВОЕННИ КО...
Имам повод за празнуване, елате да ви ра...
Изключва ферментацията.
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Марти, имам страхотна формичка за пясък тук някъде; на плажа се получава нещо като мече, като коте, кученце ...Обаче от халва ( Какъвто съм майстор!;) ) може да се роди нещо " като нищо друго на света", но ще е вкусно, запомних идеята за вкуснотийката ти. И на снимките изглежда мнооого изкусително!
Хубава седмица ти желая, нали след някой и друг ден пристига Пролетта! :)
цитирайХубава седмица ти желая, нали след някой и друг ден пристига Пролетта! :)
3.
aqualia -
Здравей, Сладокуснице! Можеш да си смелиш просото с кафемелачка, а ето и рецептата! :)))
11.03.2012 22:00
11.03.2012 22:00
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/
Свекърва ми правеше боза. Не зная рецептата. Но препичаше брашно и за мая вземаше една малка бозичка от магазина... Тя умееше да прави разни едновремешни вкусотийки... Върна ме в едни по-добри времена. :)
цитирайИнтересна рецепта е дала Аквалия, аз само не разбрах как се препича брашното в тигана - просто се изсипва в него без нищо ли, само брашно? И се бърка?
А и за просото - така и досега не съм намирала просо - освен в зоомагазините. Навремето оттам си купувах за папагала, но мнооого отдавна нямам папагал. Откъде да си намеря просо?
цитирайА и за просото - така и досега не съм намирала просо - освен в зоомагазините. Навремето оттам си купувах за папагала, но мнооого отдавна нямам папагал. Откъде да си намеря просо?
Това запитали веднъж Чърчил, а той отговорил: "Ориентът започва от онези страни, в които се пие боза, а хората си честитят банята."
цитирайapostapostoloff написа:
Това запитали веднъж Чърчил, а той отговорил: "Ориентът започва от онези страни, в които се пие боза, а хората си честитят банята."
Обичам и халва и боза, а това, че дядо апосапостолоф е живял колкото орлите, си е негов ориент. :)))))
gocho52 - запознах се аз, попрочетох, поразпитах :)
______
megg - с хвалбата за халвата, ама наистина си я бива, дори ме окуражиха, че е по-добра от купешката, а и вид има) пробвай:)
________
aqualia - благодаря ти за съучастието, Лиа! Проучих и разузнах, но все още не знам как да се сдобия с просо, вероятно ще засеем, ако успеем да намерим подходящо:)
__________
qbylkovcvqt - споделиха ми приятели, че са опитвали кой от майка, кой от свекърва, май само с препечено брашно и захар става. Радвам се, че ти е донесло приятен спомен:)
____________
magicktarot - Соня, предполагам както за бебешките каши сме препичали - да стане златисто в сух тефлонов тиган на слаб котлон;
ако се сдобиеш с просо се обади кое, как, откъде:)
__________
apostapostoloff - и това е ориента през погледа на европееца, и друг е през нашия и съвсем инакъв - ето една локумена усмивка
http://colourmagicp.blogspot.com/2011/01/blog-post_25.html
___________
svalka - ако ти харесват ориенталските специалитети надникни в горния линк:)
Благодаря за интереса:)
цитирай______
megg - с хвалбата за халвата, ама наистина си я бива, дори ме окуражиха, че е по-добра от купешката, а и вид има) пробвай:)
________
aqualia - благодаря ти за съучастието, Лиа! Проучих и разузнах, но все още не знам как да се сдобия с просо, вероятно ще засеем, ако успеем да намерим подходящо:)
__________
qbylkovcvqt - споделиха ми приятели, че са опитвали кой от майка, кой от свекърва, май само с препечено брашно и захар става. Радвам се, че ти е донесло приятен спомен:)
____________
magicktarot - Соня, предполагам както за бебешките каши сме препичали - да стане златисто в сух тефлонов тиган на слаб котлон;
ако се сдобиеш с просо се обади кое, как, откъде:)
__________
apostapostoloff - и това е ориента през погледа на европееца, и друг е през нашия и съвсем инакъв - ето една локумена усмивка
http://colourmagicp.blogspot.com/2011/01/blog-post_25.html
___________
svalka - ако ти харесват ориенталските специалитети надникни в горния линк:)
Благодаря за интереса:)
Помня я от детството... И имам една старовремска синя чиния, която, представяш ли си, бе само за това! А е толкова красива, че става и за торти! Но ти си сложила и орешки, а може би и стафиди?:) Ще направя. Чудесна е за пости. Благодаря за идеята, Доре!:) А боза, за мой срам, обичам!:))) Но е пълна с консерванти и не ми дават да я пия, макар, че какво от това - ние сме тотално облъчени от какво ли не!:))) Радостна седмица и... как мислиш, кога идва пролетта?
цитирайхалвата! Аз ще продължа да си похапвам швейцарски шоколад и ще мечтая да живея с орлите, тъй като засега съм само на 52 години, които на пишляците и чекиджиите се струват цяла вечност.
цитирайХвалбата е за мен, че си имам формичка! :)) Снощи я намерих, а довечера ще пробвам, да видя какви ще ги надробя! :)
Поздрав най - сърдечен!
цитирайПоздрав най - сърдечен!
Наде, аз нямам детски спомени, свързани с нея, по Сирница ми попадна интересна лятна халва със сушени плодове, на KOSKA, опитах как ще се получи в домашни условия - със сушени смокини, стафиди и орехови ядки
Пролетта я чакам около двайст'и;) Днес беше много студен вятър.
цитирайПролетта я чакам около двайст'и;) Днес беше много студен вятър.
13.
martiniki -
apostapostoloff - едното не пречи на другото, кеф ти халва, плезир ти шокол'А
12.03.2012 18:09
12.03.2012 18:09
Крайното отрицание, както и крайното славословене гравитират около абсолютната нула откъм полезност.
цитирайсамоиронизирам се, хваля се сама като халваджия (пък и за другия си блог кудкудякам;)
Радвам се, че ти е станало интересно и искаш да опиташ, по-слаб котлон и запържи до златисто гриса, заедно с ядките и плодовете - аз варих успоредно захарния сироп и после го добавих към грисовата смес
цитирайРадвам се, че ти е станало интересно и искаш да опиташ, по-слаб котлон и запържи до златисто гриса, заедно с ядките и плодовете - аз варих успоредно захарния сироп и после го добавих към грисовата смес
В последния ми постинг има рецепта за домашна боза... :)
Лека вечер!
цитирайЛека вечер!
Благодаря ти за рецептата.
Лека вечер!
цитирайЛека вечер!
Бозаджийството е един занаят който си е отишъл. Истинската боза става от просо!
Лека вечер!
цитирайЛека вечер!
то като не е хубава бозата, представяш ли си как се разваля и "Пернишкият Бейлис"(ракия с боза). Усмивки от мен и хубав ден!
цитирай... :))) а боза с жълта лимонада??? ... :) разкош направо...
не че съм противна и за швейцарски шоколад... натурален ;)
П.С. Просо се продава по папагалските магазини. Птичките се хранят с това и хората, които са запалени по отглеждането им си го произвеждат.
цитирайне че съм противна и за швейцарски шоколад... натурален ;)
П.С. Просо се продава по папагалските магазини. Птичките се хранят с това и хората, които са запалени по отглеждането им си го произвеждат.
Много охубителна халва. Но на бозата не мога да се преструвам на фен, Небесност. Не се сърдиии :)
цитирайalexs - да, няма спор, че истинските бозаджии са останали в миналото
_____
makont - за първи път чувам за такава комбинация, бейлис значи:) Правих домашен бейлис тази зима за първи път, бива си го)
___________
qbylkovcvqt - и за този микс не бях чувала, то пък и жълтата лимонада сега е една...
да, би трябвало да се намира там, но дали е същото
________
elineli - Самохвална халва :§ За какво да се сърдя, Ел. Аз пледирам просто за истинска боза, аман от ментета.
Поздрави!
цитирай_____
makont - за първи път чувам за такава комбинация, бейлис значи:) Правих домашен бейлис тази зима за първи път, бива си го)
___________
qbylkovcvqt - и за този микс не бях чувала, то пък и жълтата лимонада сега е една...
да, би трябвало да се намира там, но дали е същото
________
elineli - Самохвална халва :§ За какво да се сърдя, Ел. Аз пледирам просто за истинска боза, аман от ментета.
Поздрави!
Търсене